dinsdag 19 mei 2009

Bekende schrijvers uit de Romantiek

Een paar bekende schrijvers uit de Romantiek waren:

Piet Paaltjens
Piet Paaltjens werd geboren op 14 februari 1835 in Leeuwarden, hij was een dichter en dominee. Hij overleed op 19 januari 1894 in Schiedam.

Een gedicht van hem is:
O, spreek mij niet van liefde.

O, spreek mij niet van liefde,
Van vriendschap en van trouw;
Die zijn al sinds lang overleden,
'k Ben lang er al van in den rouw.
Neen, spreek mij van 's menschen ellende, Van al zijn kommer en nood, En hoe hij zijn broeders leven Verbittert, - dan lach ik mij dood! 



Staring
Staring werd geboren op 24 januari 1767. Hij was een romantische dichter, hij schreef gevoelig maar toch humoristisch. Staring schreef legenden, beschreef de natuur, hij was goed in de dichterlijke vertelkunst een voorbeeld: de hoofdige boer.
Hij erfde het kasteel de Wildenborch en het landgoed daar van. Om zich hierop goed te kunnen voorbereiden volgde hij een studie op de universiteit van Hardewijk. Staring liet op de Wildenborch een school bouwen, waar kinderen van boeren en landarbeiders onderwijs konden krijgen.



Nicolaas Beets
Het werk van Nicolaas Beets was erg emotioneel en de karakters waren hevig. Later schreef hij ook humoristische gedichten. Zijn bekendste werk was: Camera Obscura.


Mary shelly
Mary shelly werd geboren op 30 augustes 1797 in Londen. Ze was de dochter van Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze trouwde met de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar echtgenoot organiseerde vaak bijeenkomsten waarbij er beroemde schrijvers bijeenkwamen. Mary was ook bij die bijeenkomsten. Geïnspireerd door de verhalen van de schrijvers, schreef Mary Shelley op 19-jarige leeftijd de roman Frankenstein (The Modern Prometheus).
Ze stierf op 1 februari in Londen. Ze wilde in Bournemouth begraven worden bij de Saint Peter's Church, dit gebeurde dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten